С високите температури, идва и неприятното изпотяване

sof-mall
С високите температури, идва и неприятното изпотяване 5.00/5 (100.00%) 1 глас(а)

Когато температурите най-после стигнат  и в България бързо минат над 30 градуса, започваме ние много бързо да се потим. Всички знаем колко е неудобно когато ни предстои важна  работна среща или от личен характер и се появи това неприятно изпотяване и петната по дрехите. Тук ще се опитаме да Ви дадем насока с 5 съвета, как можем евентуално да се предпазим от неприятното чувство.

Преди всичко обаче знаем, че потенето е жизнено важно и то регулира температурата на тялото. Когато върху тялото ни действат високи температури или различни стрес фактори, то отделя пот. Така то регулира своята температура. Отделно при потенето ние изхвърляме и непотребни за организма токсини и шлаки и изчистваме тялото.

Колко се поти всеки от нас се определя от неговата нервна система и хормоните му и затова всеки се поти различно. Някой се изпотяват бързо, други бавно, средно на ден човек отделя от една четвърт до половин литър пот на ден. Хората, които се потят прекалено много и неконтролируемо имат така наречената Хиперхидроза. В такива случаи се слага Ботокс или се премахват потни жлези. Често обаче има и малки съвети които помагат.

Спиране на неприятната миризма

Използвайте дезодорант директно след къпане, така бактериите имат много малко време да се развият и размножат. Тези с по-обилно потене директно да ползват някакъв от многобройните анти-потене стредства, те съдържат алуминиеви соли и редузират потенето, като въздействат на порите. Все още са само слухове без доказателство, че алуминиевите соли са предпоставка за ракови заболявания.

 Редуцирайте храни подпомагащи потенето

Неприятни потни миризми да избегнем, трябва да редуцираме ястия с лютиви подправки, като пипер, чили, пеперони и къри. Яжте ориз, лимони и храни съдържащи цинк, ядки, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Те редуцират отделянето на пот. Алкохола и кафето често водят до появата на пот по челото, защото действат върху обмяната на веществата в организма.

Леки и светли дрехи

В горещините не е тайна, че облеклото е много важно. Много е важно материите да са от естествени материали, памук и естествени влакна, лен. Дрехите трябва да са по широки и проветриви. Цветовете знаете, светлото не поглъща толкова лъчите на слънцето, колкото по тъмните. Обувките, никаква пластмаса, кожата е за предпочитане.

Правилната температура на водата

Помагали студеният душ? По скоро не а обратното. Организма мисли, че е студено и бърза да пусне парното. Къпете се с по-топла вода не под 25 градуса. Можете да сложите глезените си под студена вода или китките на ръцете си, за бърз охлаждащ ефект.

Тренирайте потните си жлези

Звучи странно, но е супер ефективно. Посещавайте дори лятото сауна. Чрез нея се тренира организма, и потенето се регулира. Важно е да се пие много вода след сауната, за да се зареди отново организма с минерали и течности изгубени при обилното изпотяване.